Köles (Panicum miliaceum L.)


Az egyik legrégebben termesztett kultúrnövény. Elsősorban abraktakarmányként hasznosítják, de emberi fogyasztásra is alkalmas. Kitűnő kása készíthető belőle de búza- és rozsliszttel keverve kenyérsütésre is alkalmas. Napjainkban elsősorban madáreleségként használják. Szalmája különösen értékes. Rövid tenyészidejű, ezért másodvetésként is termeszthető.
Hőigényes növény. A könnyen felmelegedő, szárazabb talajok növénye.

Vetés ideje: május végétől vagy a főtermény után azonnal, július közepéig vethető. 8-10 0C -on csírázik.
Vetése: 1-1, 5 cm mélyre vetjük, 12 centiméteres sortávra, majd a vetést hengerezzük. A köles apró magja miatt kellően tömör magágyat igényel a csírázáshoz.
Vetőmagmennyiség: 350 g / 100 m2
Szedése: augusztus-szeptemberben kezdődik a betakarítás a vetés idejétől függően. Viaszérésben vágjuk le, amikor a levelek még zöldek.

A Lovászpatonai vörös középhosszú tenyészidejű, nagy termés elérésére képes fajta. Betegségekre nem fogékony. Az ország valamennyi részén jól termeszthető.

vissza...