ZELLER (Apium graveolens )

A gumószeller nagy tápanyag és vízigényű növény. Tenyészideje hosszú, növekedése lassú. Kizárólag palántáról termesztjük. Napfényes, félárnyékos helyet igényel. Értékes zöldségféle, mivel sok illóolajat, ásványi anyagot és rostanyagot tartalmaz.
Tipp: Vetéskor csak nyomkodjuk bele a földbe a magokat, mivel a zeller fényre csírázó növény. Tudta, hogy a túl korán kiültetett zeller a májusi hidegekre magszárképződéssel reagál? Ősszel ne szedjük fel túl korán a zeller gumókat, mivel tömegük jelentősen nő még a nedves, ködös őszi napokon.

1g=mag-szám

Vetőmag-igény 1000 palántához

Vetésidő

szaporító ládába

Vetés-mélység cm

Sor- és tőtávolság

cm

Csírázási nap 14-21°C-on

2000

1 g

II-III

0,5

30x30

14-21 nap


A zeller nagyon vízigényes növény. A humuszban gazdag vályogtalajt kedveli. Palántáról termesztjük, melyek előállításához 2-3 hónapra van szükség. Ültetéskor fontos, hogy a palánta ne kerüljön mélyebbre, mint ahogyan a palántaágyban volt. A népgyógyászatban a leveléből és gyökeréből kipréselt lének és gyógyteájának étvágyjavító, vérnyomáscsökkentő, keringésfokozó és tonizáló hatást tulajdonítanak.

A nálunk közismert gumós zelleren kívül, egyre többen termesztik a levélzellert is, melynek levelét (általában szárítás után fogyasztják) és a halványító zellert, ennek megnyúlt, húsos, lédús levélnyelét fogyasztjuk.

 

Termékkód

Fajta

Tenyészidő

Főbb jellemzők

621129

Neon

korai érésű

korai, nagy termőképességű, jól tárolható fajta, húsa szép fehér

621127

Prágai óriás

középérésű

hosszú tenyészidejű, jól tárolható, gumója nagyméretű, fehér színű

621105

Alabástrom

késői érésű

jól tárolható, középnagy gumójú, fehér húsú fajta, szabadföldi termesztésre

621130

Maxim

késői érésű

nagy gumójú, fehér húsú, magszár képződésre nem hajlamos

621304

Szárzeller

szakaszosan vethető

húsos szára nyersen vagy párolva, salátaként fogyasztható

 
vissza
lap teteje