KÉNLAP 1 kg
Arzén- és azbesztmentes, nem csöpögő
A csomagban lévő kénlapokból egy szelet elegendő 1 hl-es hordó kénezéséhez. Az űrtartalomnak megfelelő mennyiségű kénlapot (ketté is törhető a szelet) fűzzük fel egy drótra (ne legyen rézből!), gyújtsuk meg és helyezzük a hordóba, majd dugóval zárjuk le. 24 óra múlva úgy emeljük ki az elégett szeleteket, hogy a maradványok egyben maradjanak. Amennyiben a szeleteken a kén nem égett el ismételjük meg az eljárást. Többszöri sikertelen égetés esetén a hordó tisztításra szorul.
vissza...
|
Kezelendő termék |
Adagolás módja |
Javasolt mennyiség |
1. Cefre |
Daráláskor apránként adagoljuk és elkeverjük, vagy a már ledarált darált cefrére szórjuk |
5-15g/100 kg |
|
2. Must |
Csak akkor adagoljuk, ha a cefrét nem kezeltük.
-egészséges termés, friss, édes must esetén |
10g/hl |
|
|
-kissé rohadt termés esetén |
15g/hl |
|
|
-rohadt, penészes szemekből készített musthoz |
20g/hl |
|
|
-friss must szállításakor |
30g/hl |
|
3. Bor, gyümölcsbor |
-gyenge kénezés:
első és második fejtéskor száraz, savas boroknál, második fejtéskor az édeskés, lágy boroknál, darabban álló boroknál, harmadik fejtéskor egészséges, fiatal fehér-, siller- és vörösboroknál, óbornál |
5-10g/hl
|
|
|
-közepes kénezés:
fejtéskor az édeskés, nehezen tisztítható lágy boroknál, mérsékelten záptojásszagú boroknál, összegyűjtött seprő és aljboroknál, kezdődő borbetegségek esetén |
20g/hl
|
|
4. Savanyúság |
-káposztasalátához, csalamádéhoz, paprikához |
2,5g/5 literes üveg |
|
5. Gyümölcslé |
|
1g/10 l |
|
|