Borkén


KÉNLAP  1 kg

Arzén- és azbesztmentes, nem csöpögő

A csomagban lévő kénlapokból egy szelet elegendő 1 hl-es hordó kénezéséhez. Az űrtartalomnak megfelelő mennyiségű kénlapot (ketté is törhető a szelet) fűzzük fel egy drótra (ne legyen rézből!), gyújtsuk meg és helyezzük a hordóba, majd dugóval zárjuk le. 24 óra múlva úgy emeljük ki az elégett szeleteket, hogy a maradványok egyben maradjanak. Amennyiben a szeleteken a kén nem égett el ismételjük meg az eljárást. Többszöri sikertelen égetés esetén a hordó tisztításra szorul.

  vissza...

Kezelendő termék

Adagolás módja

Javasolt mennyiség

1. Cefre

Daráláskor apránként adagoljuk és elkeverjük, vagy a már ledarált darált cefrére szórjuk

5-15g/100 kg

2. Must

Csak akkor adagoljuk, ha a cefrét nem kezeltük.
-egészséges termés, friss, édes must esetén

10g/hl

 

-kissé rohadt termés esetén

15g/hl

 

-rohadt, penészes szemekből készített musthoz

20g/hl

 

-friss must szállításakor

30g/hl

3. Bor, gyümölcsbor

-gyenge kénezés:
első és második fejtéskor száraz, savas boroknál, második fejtéskor az édeskés, lágy boroknál, darabban álló boroknál, harmadik fejtéskor egészséges, fiatal fehér-, siller- és vörösboroknál, óbornál

5-10g/hl

 

-közepes kénezés:
fejtéskor az édeskés, nehezen tisztítható lágy boroknál, mérsékelten záptojásszagú boroknál, összegyűjtött seprő és aljboroknál, kezdődő borbetegségek esetén

20g/hl

4. Savanyúság

-káposztasalátához, csalamádéhoz, paprikához

2,5g/5 literes üveg

5. Gyümölcslé

 

1g/10 l

  vissza...

lap teteje