CITROMSAV
Savanyításra és a fehér húsú gyümölcsök barnulásának megakadályozására
Felhasználás:
Szörpök, gyümölcslevek, befőtt-felöntőlevek ízesítésére, a fehér húsú gyümölcsök barnulásának megakadályozására, valamint a gyümölcsborok savtartalmának beallítására. A gyümölcslevek cukortartalma 5-8%, savtartalmuk gyümölcsfajtánként és az érettségi foktól függően változó. Borkészítésnél a gyümölcslevek cukor- és savtartalmát erjesztés előtt cukor (általában literenként 20-30 dkg kristálycukor), víz, esetenként citromsav hozzáadásával kell beállítani.
|
|
Gyümölcs |
Mennyiség Kg |
Kipréselt gyümölcslé liter |
Víz liter |
Hozzáadandó
cukor dkg |
Sav dkg |
Összes lé liter |
|
|
Alma |
10 |
6 |
- |
75 |
1,2 |
6,45 |
Meggy |
10 |
7 |
6 |
220 |
- |
14,25 |
Ribiszke |
10 |
7 |
9 |
280 |
- |
17,68 |
Szamóca |
10 |
8 |
4 |
200 |
2,8 |
13,20 |
|