Csemege- és pattogatókukorica

A takarmánykukoricától abban különbözik, hogy levele vékonyabb, a szemek cukortartalma sokkal magasabb és lassabban alakul át keményítővé.
Cukortartalmuk alapján a hagyományos normálédes típus mellett megkülönböztetünk cukortartalom-növelt és szuperédes fajtákat. Az előbbiek állománya a normálédesekhez hasonló, színük általában világosabb. A szuperédes fajták szemei inkább roppanó jellegűek, cukortartalmuk a legmagasabb. (A normálédesek 3-6%-os cukortartalmával szemben 9-12 % cukrot tartalmaznak.).
Tipp: A csuhélevelektől megtisztított kukoricát forró vízbe tegyük fel, és lassú tűzön főzzük. A vizet ne sózzuk, mert a só megkeményíti a szemeket. A kész kukoricát viszont hintsük meg sóval, úgy fogyasszuk.
A kukorica íze sokkal jobb lesz, ha a csőről leszedett csuhélevelekkel kibéleljük a főzőedény belsejét és a csöveket is betakarjuk. Jó ízű lesz a kukoricánk akkor is, ha főzővízébe egy kis zsírt vagy vajat és egy kevés cukrot keverünk.
A kukoricaszemek megőrzik eredeti sárga színüket, ha leszűrés előtt a főzőléhez néhány csepp citromlevet is adunk.
Nagyon fontos a főzési idő, az újraforrástól számítva csak 10 percig főzzük a szuperédes fajtákat, így a legédesebb az ízük.

Normálédes fajták

Szuperédes fajták

Pattogatókukorica

 
 
Normálédes fajták Szuperédes fajták Pattogató kukorica