Ánizs (és a csillagánizs)
mártások, sütemények, pudingok, gyümölcslevesek, édes rizsek, keleten: főzelékek
Bazsalikom
levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak,paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és halételek (ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)
Borsfű (csombor)
mártások, saláták, pácok, sült húsok, bablevesek és -főzelékek, krumplis, gombás és káposztás ételek, (feketebors pótlására is használjuk)
Borsmenta
gyümölcssaláták, húsok töltelékei
Édeskömény
saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények
Izsóp
pácok, pecsenyék, burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták
Kakukkfű
levesek, saláták, mártások, húsok, halak, sültek, vagdaltak, belsőségekből készült ételek (jól társítható petrezselyemmel és babérral)
Kapor
mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok
Koriander
mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek (magja cukrozva az ánizst helyettesíti)
Kömény
levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek
Lestyán
levesek, főzelékek, pástétomok, mártások, saláták
|
|
Levendula
hallevesek, halételek, ürühúsok, fűszerező szószok, saláták, gyros (savarma)
Majoranna
mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek, halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek, tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek
Petrezselyem
levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek, sült és párolt húsok, halételek, tojásételek (jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használjuk)
Rozmaring
mártások, pástétomok, töltelékek, szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek, ecetes halak, gombás ételek,
olaszos és franciás fogások
Sáfrány
húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók (helyettesítője a sáfrányos szeklice)
Snidling (metélőhagyma)
saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok, burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek, tojásos, sajtos és túrós ételek, sült krumpli
Szurokfű (oregano)
levesek, töltelékek, pástétomok, mártások, bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek, spagettik, pizzák
Tárkony
levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek, bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek, Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek
Zeller
mártások, saláták, főzelékek, hús- és halételek, tojásos és túrós ételek
|