Seprűcirok (Sorgum vulgare Pers. var. Technikum)

Elsősorban seprűkészítésre használják, de szemtermése takarmányozásra is alkalmas. A többi cirokhoz hasonlóan különösen melegigényes növény. A szárazságot nagyon jól tűri. A talajjal szemben nem igényes, de minősége összefüggésben áll a talaj típusával. Homoktalajon kevesebb, de finomabb szálú szakáll képződik, míg kötöttebb talajon a növény szakálla durvább lesz. Jól előkészített vetőágyat igényel. A trágyázást meghálálja.

Vetési idő: április közepétől vethető. 14 0C - on csírázik. A kezdeti fejlődése viszonylag lassú. A tavaszi fagyokra érzékeny
Vetése: 3- 5 cm mélyre vetjük 40 centiméteres sor- és 12- 17 centiméteres tőtávra. A vetést hengerrel tömörítsük, ami biztosítja az egyöntetűbb kelést.
Vetőmagszükséglet: 30 - 50 g / 100 m2
Szedése: szedésének ideje, amikor a buga egyenletesen megsárgul, és a magok viaszérésben,vannak. A szakállt 15-20 centiméteres szárcsonkkal vágjuk, majd 2- 3 napig szárítjuk. A megszáradt bugákról eltávolított szemtermés abraktakarmányként használható.

A Szegedi 185-ös fajta selymes hosszú szakálla miatt kedvelt. Középkorai érésű, tenyészideje 120-125 nap. Könnyen vágható típus. Állománymagassága 120-130 cm, termésbiztonsága jó, szélsőséges viszonyokat jól tűri. Szakállhosszúsága 55-60 cm, ipari értéke jó. A viaszérés utáni betakarításkor a szakállágak vörösödésre hajlamosak.

A Dia igen korai fajta, tenyészideje 100-110 nap. Az északi, hűvösebb területeken is biztosan beérik. Állománymagassága 105-115 cm, kiegyenlítettsége jó. Szakálla hosszú, 65-75 cm, selymes, különösen finom, amely éréskor sárgára színeződik. Könnyen fejelhető.

vissza...