Gyökérzöldségek
A gyökérzöldségek, a sárgarépa, petrezselyem, zeller, cékla, pasztinák kétéves növények, melyek első évben növelik meg a gyökértestet és a második évben hozzák a virágzatukat és a magtermést. A három fő gyökérzöldséget (sárgarépa, petrezselyem és a zeller) egész évben át fogyasztjuk valamilyen formában. A sárgarépa kiváló immunrendszer erősítő, karotint (provitamin A) és B vitamint tartalmaz petrezselyem és a zeller levelét fűszerként frissen és szárítva is használjuk.
Tipp:
a sárgarépa és a petrezselyem vetőmagja nagyon apró, lassú és vontatott a csírázása, mely 3 hétig is eltarthat. Kb. 10 napot megtakaríthatunk a hosszú csírázási időből, ha vetés előtt a vetőmagot nedves homokkal összekeverjük és hagyjuk állni 2 napot szobahőmérsékleten, utána meg azonnal elvetjük. Kelés után az egyelés fáradtságos munkáját a drazsírozott vetőmag használatával kiküszöbölhetjük.  Fontos, hogy a vetést kelésig állandóan tartsuk nedvesen. A cserepes, kiszáradt talajban elszakadnak a hajszálgyökerek és a kikelt csíranövény elpusztul.

Sárgarépa 

Pasztinák 

Retek 

Petrezselyem 

Cékla 

Zeller  

Feketegyökér 

 
 
Sárgarépa Petrezselyem Zeller  
 
Pasztinák Cékla Feketegyökér  
 
Retek