Receptek
 
rántott padlizsán

Szeleteljük fel a megmosott padlizsánt 1,5-2 cm-es karikákra (nem kell a lila héját lehámozni!) és besózva hagyjuk állni 1-2 órát. A kiengedett barna levet csurgassuk le róla és itassuk le. Azután panírozzuk be a szokásos módon és forró olajban süssük ki. Húsok mellé, de önállóan is kiváló csemege.

 
Padlizsánkrém

Padlizsánkrém: ezt az elkészítési módját a padlizsánnak Magyarországon csak kevesen ismerik, de egyre közkedveltebb ínyencség. A megmosott padlizsánt tűvel több helyen megszúrkáljuk és sütőben, vagy crips-grill funkciós mikrohullámú készülékben megsütjük. Akkor jó, ha minden oldala puha és a külsö héja könnyen leválik a húsáról. Sütés után a héját lehúzzuk, majd rozsdamentes, műanyag vagy fa késsel összedaraboljuk. A fém eszközöket mellőzzük, mivel megbarnítják a padlizsán fehér húsát. Pépesítés után ízlés szerint fűszerezzük: sóval, fekete borssal, citromlével, kis mustárral, finomra reszelt kevés vörös- és fokhagymával és végül majonézzel. Van, aki a tojás sárgáját a péphez adja és azután adagol a masszához folytonos keverés mellett1-2 dl olajat.

 
vissza